петък, 25 ноември 2011 г.

Преинсталиране на Windows


Windows е операционна система, при която, рано или късно се налага преинсталиране. Колкото по-добре е направена първоначалната инсталация и най-вече, колкото по-добре е настроена системата, толкова по-малка е вероятността скоро да се наложи преинсталиране на Windows.
За да не се налага често да прибягвате до преинсталиране на Windows, казано с прости думи, не трябва да правите неща, в които не сте сигурни. Това включва инсталиране на програми от несигурен източник, стартиране на файлове, дошли по неизвестни места, промяна на системния регистър, промяна на системни настройки, които не са Ви ясни и т.н. Некоректното изключване на компютъра също може да наложи преинсталиране на Windows.

Ако вече така или иначе се налага Windows да бъде преинсталиран, какво е добре да знаете?

На първо място, ако можете да си го позволите, е добре преинсталирането да се извърши от специалист. Така няма да загубите никакви данни и ще бъдете сигурни, че всичко е направено както трябва. Ако състоянието е такова, че компютърът не може да зареди Windows, данните от диска ви трябва да се източат чрез друга операционна система, особено ако има такива на системния дял. По подразбиране , папките Desktop и My Documents са на системния дял. Ако искате нещата от тях да бъдат запазени, те трябва да се копират на друго място, преди започване на инсталацията, защото тя ще форматира системния дял и ще изтрие информацията от него. Ако решите да преинсталирате Windows сами, трябва да сте сигурни, че всички данни от системния дял са копирани на друг дял или на външен носител. Най-добре второто. Ако имате само един дял на диска, трябва задължително да ги копирате на друг носител. При преинсталирането, е добре да създадете повече от един дял, освен, ако дискът ви не е прекалено малък.
След като завършите инсталацията на Windows, е добре да актуализирате последния онлайн. Това трябва да се направи, освен ако не искате скоро да се наложи да преинсталирате Windows отново. Трябва също да инсталирате всички необходими драйвери на дънната платка и на останалите компоненти. Ако не разполагате с инсталационни дискове, е добре драйверите да се свалят от сайтовете на производителите. Инсталацията на драйвери от други източници може да доведе до нестабилност и срив на системата.
След като са инсталирани всички необходими драйвери и Windows e актуализиран, можете да пристъпите към инсталиране на приложен софтуер - програмите, които ползвате. Ако инсталирате пиратски софтуер, освен , че нарушавате закона, рискувате да повредите системата си. В 99% от случаите, платените програми могат да се заменят с безплатен софтуер, с отворен код. Освен, че е безплатен, софтуерът с отворен код е сигурен и надежден. Разбира се, най-добре е да използвате и операционна система с отворен код, като Линукс, но ако вече сте решили да бъдете Windows потребител, все пак можете да се възползвате от приложните програми с отворен код, които са налични за него. Те ще ви гарантират дълга и безпроблемна работа на системата и скоро няма да се наложи да преинсталирате Windows.

Ако решите да се възползвате от услугите на специалист, посетете сайта на сервиз за компютри Компютри.нет

Няма коментари:

Публикуване на коментар