вторник, 22 ноември 2011 г.

Почистване на компютър

Както всяка друга вещ, така и компютърът има нужда от грижи и поддръжка. За щастие, грижите, които трябва да се полагат не са чак толкова много и разходите за тях за малки. Като се има предвид за колко много неща се използва, тези грижи си заслужават и не трябва да се пренебрегват.

Едно от нещата, които трябва да се извършва периодично е почистването на компютъра от прах. В зависимост от мястото, на което стои компютърът ви, почистване на компютъртрябва да се извършва с различна честота. Ако мястото му е близо до пода, той ще се запрашава много по-бързо и ще трябва да се почиства доста по-често. Ако стои на бюрото Ви или на друго по-високо място, ще се запрашава доста по-бавно.

Защо трябва да почистваме компютъра си от прах? 
Първата причина е, че прахът съдържа частици, които са електропроводими. Когато тези частици се натрупат върху контактните повърхности, могат да предизвикат сериозни повреди.  Втората причина се изразява в зтрудняване на охлаждането на системата. Натрупалият се прах в охладителните елементи затруднява охлаждането значително. В следствие на това се повишава работната температура на някои компоненти , а и на системата, като цяло. Това довежда до сериозни повреди в почти всички компоненти на системата.

Как да почистим компютъра си?

След като стана ясно, че компютърът се нуждае от периодично почистване, остава да изясним как става това.
В повечето случаи, бъркането с прахосмукачка в кутията не помага особено, най-много да повредите нещо. За да почистите системата си качествено, е необходимо да разглобите всички охлаждащи елементи и да извадите всички разширителни платки. Платките може да почистите с мека четка. Термопастата на охлажданията трябва да се смени.  
Добре е захранващия блок също да се разглоби и да се почисти.
Ако нямате възможност да извършите горните действия сами, е най-добре да носите  периодично компютъра  си в сервиз за компютри, където да бъде почистена професионално , на напълно приемлива цена.
В сервиз за компютри Computri.net , цената за почистване на настолен компютър е 10лв.
Къде да занесем компютъра си за почистване: http://computri.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар